venerdì 4 settembre 2015

MARSHIMI I GRAVE DHE I BURRAVE ZBATHUR

Erdhi momenti per te vendosur nga cila ane te rrish.
Eshte e vertet qe nuk ka zgjidhjete lehtadhe cdo gje ne kete bote eshte gjithnje e me e veshtire.
Por per te perballuar ndryshimet epokale te historise eshte e nevojshme te mbash nje pozicion, te dish cilat jane prioritetet per te bere zgjedjet.
Ne jemi nga ana e burrave te zbathur.
Nga kush ka nevoje te ver trupin e tij ne rrezik, te mundet te shpresoje te jetoje apo te mbijetoj.
Eshte e veshtire qe te mund ta kuptosh kur nuk eshte dashur ta jetosh.
Por mergimi i plote kerkon me saktesi kete: te zhvishesh komplet nga identiti yt per te shpresuar qe mund te gjesh nje tjeter. Te lesh çdo gje , te vesh trupin tend e ate te femijeve te tu brenda nje barke, nje kamioni, apo ne nje tunel dhe te shpresosh qe te arrij i teri nga ana tjeter, ne nje te panjohur qe te  refuzon, nga i cili ke nevoje.
Jane keta burrat e zbathur te shekullit XXI dhe ne jemi me ta.
Arsyet e tyre mund te jene te mbuluara nga djetera poshtersi, frika, kercenime, por eshte incivile e çnjerezore mos ti degjosh.
Marshimi i burrave sbathur shtyhet nga keto arsye e fillon rruga e qyteterimit.
Eshte fillimi i nje ecje per  ndryshim qe i kerkon burrave dhe grave te gjithe  botes te kuptoj qe nuk eshte ne asnje menyre te ndaloj apo te hedh poshte nje viktime te padrejtesise ushtarake , fetar apo ekonomike ciladoqofte. E pamenduar te ndalesh ate qe po shpeton nga lufta e padrejtesive, kundersjelltas ti ndihmosh do te thote te luftosh kunder padrejtesive.
Te japesh azil atij qe i shpeton luftes, do te thote te mposhtesh luften e te ndertosh paqe.
Te japesh rifuxh atij qe i shpeton diskriminimit fetar, etnik apo te gjinise, do te thote te luftosh per te drejtat e lirite e te gjithave  ete gjitheve
Te japesh strehim atij qe i largohet varferise, do te thote te mos jesh dakort nga zmadhimi i padrejtesive ekonomike e te promovosh nje rishpenrndarje pasurish.

Te premten me 11 shtator nisja nga Venezia e marshimit te grave dhe burrave te zbathur.
Me qindra vete do te ecim zbathur deri ne zemer te Mostres Internacionale te Artit Cimetografik.
Por ftojme te gjithe te organizojne ne qytete te tjera te Italise dhe te Europes.
 Per te kerkuar me te gjitha forcat tre ndyshimet e para te domosdoshme ne politikat e migrimit europee e boterore.
1. Qartesite e korridoreve humanitar te sigurt per viktimat e luftes, katastrofe e diktatoriale
2.Strehim me dignitet e respekt per te gjithe.
3. Mbyllje dhe rrafshim te gjithe vendeve, te kampeve dhe burgjeve per migrantet.
4.Krijimin e nje sistemi te vertet ne Evrope me tejkalimin e rregullit te Dublinit.
Ne menyre qe historia ti perkase grave dhe burrave te zbathur dhe ecjes tone te perbashket.

Nessun commento:

Posta un commento